Pääkaupunki: Ljubljana
Maan pinta-ala: 20 273 neliökilometriä
Asukasluku: n. kaksi miljoonaa
Viralliset EU-kielet: sloveeni
EU:n jäsenmaa (1.5.2004 alkaen)
Rahayksikkö: euro (1.1.2007 alkaen)

http://www.slovenia.si/slovenia/

Kauppa ja talous

Slovenian viennistä 75 % on EU:n sisäistä (Saksa 19 %, Italia 10 % ja Itävalta 7 %); 4 % viennistä suuntautuu Serbiaan ja 3 % Bosnia ja Hertsegovinaan.
Tuonnista puolestaan 71 % tulee muista EU-maista (Saksa 17 %, Italia 13 % ja Itävalta 10 %). Muut tärkeimmät tuontimaat ovat Kiina (5 %) ja Turkki (4 %).

(Lähde: https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/slovenia_fi)

Vaikka Slovenia on pinta-alaltaan pieni maa, niin nähtävää ja koettavaa riittää pitemmäksikin ajaksi. Länsi on Adrianmeren rantaa. Pohjoisessa kohoavat korkeat Alpit. Etelässä maasto alavoituu metsäisiksi kukkuloiksi. Idässä on viljavia tasankoja. Matkailijat voivat nauttia mm. hyvistä laskettelurinteistä, Euroopan laajimmista tippukiviluolista, viinitarhoista, vanhoista linnoista ja luostareista, kauniista keskiaikaisista  kylistä ja kaupungeista sekä monipuolisesta ruokakulttuurista ja hyvistä palveluista.

Slovenia on Euroopan kolmanneksi metsäisin maa Suomen ja Ruotsin jälkeen. Sloveenit ovat urheilullista kansaa, ja he liikkuvat mielellään patikoimalla tai pyöräilemällä kauniissa metsä- ja vuoristomaisemissa. 

Kulttuurisia vaikutteita maa on saanut naapureilta, Itävallasta, Italiasta,  Kroatiasta ja Unkarista.

Opiskelu Sloveniassa

Slovenia on edullinen maa ja siellä on hyvät opiskelumahdollisuudet. Erityisesti pääkaupunki Ljubljanan katukuvaan kuuluu opiskeleva nuoriso kaikkialta maailmasta.

Sloveniassa toimii kolme julkista yliopistoa, joista suurin on Ljubljanan yliopisto, jossa opiskelee noin 65 000 opiskelijaa. Muut julkiset yliopistot ovat Mariborissa ja Primorskassa. Näiden lisäksi Nova Goricassa on yksityinen yliopisto.

Suomalaisia vaihto-opiskelijoita on Sloveniassa vuosittain useita kymmeniä. Osa heistä suorittaa tutkintonsakin siellä. Koulutettu kansa arvostaa kansainvälisen tason täyttäviä opinahjojaan korkealle.

Sloveniassa pärjää hyvin englannilla, mutta kielen alkeiden osaaminen on kuitenkin hyödyllistä. Edullisen opiskelijaruokailun voi nykyisin hoitaa käveväsi kännykkäkuittauksella monissa Ljubljanan  ravintoloissa.

https://eng.cmepius.si/
http://www.slovenia.si/study/

Opiskelija-asuntola Ljubljassa:

http://www.studentskidom-lj.si/eng/studentski-dom-bezigrad

Lue lisää >

Slovenialaiset viinit

Sloveiassa on valmistettu viiniä pari tuhatta vuotta. Mariborissa on myös Euroopan vanhin yhä voimissaan olevalla viiniköynnös.
Viinitilat ovat pieniä, usein n. kymmenen hehtaarin tiloja. Isoja teollisempia viinintuottajia on vähän.

Slow wine – sitä ovat parhaat slovenialaiset viinit. Ne ovat usein luonnonmukaisesti tai biodynaamisesti viljellyistä rypäleistä luonnollisen käymisen tuloksena syntyviä viinejä.
Erityisesti Primorskassa tehdään myös niin sanottuja alkuviinejä. Niissä viini käy luomurypäleen omilla hiivoilla eikä käymistä manipuloida erityisprosesseilla, lisätyillä aineilla tai lämmön säätelyllä.

Suomessa Alkosta löytyy muutamia viinejä, jotka eivät kuitenkaan edusta alansa huippua. Paremmat viinit löytyvät mm. helsinkiläistä ravintoloista.

Lue lisää >

Autoilu Sloveniassa

Auton vuokrausta hoitavat tutut ketjut, kuten Avis, Herz, Sixt, Europcar ym. Vuokraajat löytyvät Google-haulla Rent a car Slovenia. Vuokraajan on oltava vähintään 21-vuotias, jolla on ollut ajokortti vähintään 2 vuoden ajan.  Tarkista autoa vastaan ottaessasi, että voimassa oleva tiemaksutarra eli vignetti on liimattuna autosi tuulilasiin.
Ajovalojen käyttö on pakollista myös päivällä, kuten Suomessa.
Kuljettajalla saa olla korkeintaan 0,5 promillea alkoholia veressä  ja kuljettajia puhallutetaan nykyisin tiheään.

Sloveiassa ei ole tietullimaksuja, sen sijan on pakollinen vignetti. Se on pakollinen moottoriteillä. Saatavilla on 7 päivän, kuukauden tai vuoden voimassa olevia vignettejä.

Lisää:
https://www.tolltickets.com/country/slovenia/vignette.aspx?lang=en-GB
https://www.dars.si

Lue myös >

Julkinen liikenne Sloveniassa

Ljubljanan bussit

Ljubljanan bussiliikennettä hoitaa LPP. Jos aiot käyttää busseja Ljubljanassa oleskellessasi, voit ostaa Urbana card-bussikortin.

Ljubljana card

Ljubljana card on turistien suosima kortti, johon sisältyy rajaton ilmainen bussimatkustaminen LPP:n linjoilla Ljubljanassa ja sen ympäristössä kortin voimassaoloaikana, sisäänpääsy yli 20 nähtävyyteen

 

Golf  Slovenianssa

Sloveniassa on useita eritasoisille golfaajille sopivia kenttiä. Niissä mukana elämykseen tulee usein myös ympäröivän luonnon kauneus. Hintalaatusuhde on yleensä erittäin hyvä. Suosikki kentät ovat Otočec ja Bled.

Keväästä syksyyn pääsee Sloveniaan suorilla Finnairin lennoilla.Monet isot ja pienet matkajärjestäjät järjestävät valmis- tai räätälöityjä matkoja Slovenian golf-kentille. Yleensä kohteena ovat olleet Bled tai Mokrice.

Jos golfaaja asuu Ljubljanassa, pääsee pääkaupungista autolla esim. Otočecin kentälle alle tunnissa.
Jos golfaa Bledissä, kannattaa myös yöpyä siellä ja käydä kauniin Bledin lisäksi katsomassa Bohinj-järven ja Kranjska Goran jylhän upeita maisemia. 
Idässä, Slovenian vanhimman kaupungin Ptujn historiaan tutustumisen ja golf-kierrosten lisäksi on helppo piipahtaa naapurimaassa Kroatiassa.

Tietoa kentistä:

Slovenia Golf Courses

18-reikäiset kentät:
• Arboretum Volcji Potok Golf Course
• Bled Golf & Country Club – King’s Course
• Mokrice Castle Golf Course
• Moravske Toplice Livada Golf Course
• Otocec Castle Golf Course
• Ptuj Golf Course

9-reikäiset kentät:
• Olimje Golf Course
• Bled Golf & Country Club – Lake Course
• Lipica Golf Course
• Trnovo Ljubljana Golf Course
• Zlati Gric Golf Course

Lue lisää golf-kokemuksista >

Työ Sloveniassa

http://www.slovenia.si/live-and-work/

Leirintäalueet

Leirintäalueet ovat yleensä hyvin varusteltuja ja soveltuvat sekä matkailuautoille, perävaunuille että telttailijoille. 

 

Lisää hyödyllisiä tietoja Sloveniasta Slovenia-Seuran nettisivuilta.